Obavjest maslinarima – pratite stanje u maslinicima zbog opasnosti od napade maslinine muhe i svrdlaša

foto: Gokhan Okur

Na opažačkim mjestima gdje su postavljene lovke za maslininu muhu (Bactrocera (Dacus) oleae), a to su redom Orebić, Trpanj, Kuna, Janjina, Blaževo i Ston u vremenu od jednog dana primjećen je let (ulov) maslinine muhe u brojnosti od nekoliko jedinki pa do 10 u Janjini.

Vremenske prilike za sada još pogoduju razvoju maslinine muhe i ako se nastavi takav trend porasta veći napad neće izostati.
Isto tako ukoliko se nastave ovakve vremenske prilike (visoke temperature i suho vrijeme) ta prva generacija neće pričinjati značajnije štete. Stoga se obavještavaju maslinari da prate stanje u svojim maslinicima (vizualni pregled ima li uboda i postavljanje žutih ploča gdje se može pratiti trend porasta populacije). Žute ploče postaviti samo na pojedina stabla u svrhu praćenja, a ne suzbijanja jer taj način nije adekvatan (ne suzbije ih dovoljno, a privlači ih).
Shodno prilikama u masliniku zaštita se može izvršiti korištenjem metode zatrovanih mamaca. U tu svrhu mogu se koristiti Eco-trapovi vješanjem u krošnju masline prema preporuci proizvođača ili gotovi tvornički pripravak Success bait.
Ukoliko je pregledom utvrđena zaraza na 10-15 % plodova (ubodi su u obliku klina ili zareza), opravdana je uporaba insekticida na osnovi dimetoata (Chromogor, Rogor 40, Perfethion, Calinogor) tretiranjem cijele krošnje.

Savjetodavna služba također upozorava maslinare da redovito pregledavaju maslinike na prisutnost maslinina svrdlaša ( Rhynchites cribripennis), posebno su ugroženi maslinici na kamenitim terenima i u blizini zapuštenih maslinika. Pregled se radi trešnjom grana u jutarnjim satima na bijelu podlogu te provjeravanjem ima li uboda i crnjenja maslina. Ovisno o intezitetu napada može se donijeti odluka o kemijskim mjerama suzbijanja štetnika, registriranim sredstvom Rogorom 40.
Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte.

Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi:http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način.

Za pitanja i savjete obratite se mag.ing.agr. Franu Mihliniću na broj mobitela: 091488 2943 ili na mail: frano.mihlinic@savjetodavna.hr

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku