Javnost na nogama zbog moguće sječe stabala u Orebiću!

Foto: I. Trojanović

Orebić, 10.11.2016. – Mještani i ljubitelji Orebića uzbunili su se nakon što je prekjučer obilježeno 27 stabala na području iznad Aminess grand hotela Orebić – sumnjajući da su stabla predviđena za sječu.

Zaista, stabla su obilježena na način koji izaziva sumnju da su ‘doznačena’ za sječu  – kao što je opisano u Pravilniku koji regulira ovu tematiku – ali nismo uspjeli uočiti ‘doznačni žig’ koji bi potvrdio tko je i zašto obilježio stabla, iako je uz oznake bojom i kora stabala zasječena na za žig predviđenom mjestu – barem tako izgleda laičkom oku reportera. Radi se o borovima smještenim najvećim dijelom uz županijsku cestu koja povezuje Orebić i Kučište, na zemljištu koje je u vlasništvu države.

Ekološki aktivist i ljubitelj prirode Ivica Trojanović, svojom je Facebook objavom potaknuo reakcije brojnih mještana, koji su se usprotivili sječi, ali i skrenuo pozornost brojnih regionalnih i nekih nacionalnih internet portala koji su prenijeli njegovu objavu. Reagirala je i Udruga mladih Orebić, koja je pokrenula potpisivanje peticije Kako spriječiti devastaciju šume u Orebiću – koju je na internetu već potpisalo već preko 170 ljudi. Također, volonteri UMO će ponuditi peticiju na potpis mještanima Orebića ovu subotu i nedjelju 12. i 13. studenog od 9 do 13 sati na prostoru ispred ‘malog Konzuma’ u Orebiću – te će je sa zahtjevom da se zdrava stabla ne sijeku uputiti nadležnoj upravi pri Ministarstvu poljoprivrede.

Iz ureda načelnika Općine Orebić doznajemo kako su promptno reagirali te pismeno zatražili od Hrvatskih šuma da se zdrava stabla ne sijeku, a u slučaju da iz nekog razloga HŠ ipak planiraju to učiniti, da prethodno pismeno obavijeste Općinu uz obrazloženje koje radove planiraju provesti i zašto.

Prema pisanju portala ‘dalmacijanews.com’ Hrvatske šume su se na njihov upit očitovale ovako: ‘Hrvatske šume nisu dale nikakav nalog za sječu, a cijenili bismo da je novinarka to provjerila u Odnosima s javnošću HŠ. Površina o kojoj se radi čak i nije pod našom ingerencijom i nije u našem programu gospodarenja.‘. Također kažu da ‘Prema našim informacijama, borovi nisu doznačeni za sječu nego su obilježeni radi prebrojavanja i pregleda stanja, na inicijativu inspektora za sigurnost prometa i investitora u navedeni hotel.’

Iz navedenih, za sada dostupnih, informacija teško je nedvojbeno utvrditi tko je i zašto obilježio stabla i planira li se zaista njihova sječa – međutim – čini se kako će nadležne institucije problematici sada pristupiti s povećanom pozornošću, te se nadamo da će se budućem gospodarenju ovim prostorom pristupiti s dužnom pažnjom i stručnošću.

Ovdje možete pogledati Facebook objavu koja je potaknula lavinu reakcija:

 {jumi [*52]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku