Ipak riješeno pitanje odredišta za naš komunalni otpad – o komunalnim temama općine Orebić na radio Korčuli

34_sjednica_ov_14

U današnjem gostovanju u emisiji ‘Pitajte u sridu’ u programu Radio Korčule direktor orebićkog komunalnog poduzeća KTD Bilan Tomislav Jurjević govorio je o više važnih komunalnih tema zanimljivih građanima općine Orebić.

Najvažnija vijest je kako je postignut dogovor s Općinom Polača i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako će se miješani komunalni otpad s područja naše općine koji prikuplja KTD Bilan i dalje moći odlagati na odlagalištu ‘Jagodnja gornja’ u općini Polača. Naime, općina Polača  već je upozorila KTD Bilan da neće moći nastaviti s odvozom otpada na to odlagalište te je prijetila opasnost da žitelji općine Orebić ostanu bez rješenja za komunalni otpad i prije ove turističke sezone. Ipak, prema zadnjim informacijama, KTD Bilan će barem do kraja ove, a vjerojatno i sve do kraja iduće godine moći koristiti usluge odlagališta ‘Jagodnja gornja’.

KTD Bilan čak i uz ovu mogućnost nije u dobroj situaciji vezano za odlaganje otpada. Jedina je komunalna tvrtka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja otpad mora transportirati čak 370km, dok sve općine i gradovi naše županije odlagalište imaju na udaljenosti 10-30km. Jurjević procjenjuje da su zbog ovoga Bilanovi godišnji troškovi veći za 80-100 tisuća Eura u odnosu na druge sredine, što otežava ulaganja u druge prijeko potrebne djelove sustava, poput komunalnih vozila.

Uz ovu, emisija je dotakla i niz drugih tema značajnih našim građanima: nemogućnost dohrana plaža, kontejner za odjeću, podjelu kompostera građana i druge.

Emisiju Radio Korčule poslušajte ispod članka:

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku