I službeno na snazi zabrana napuštanja mjesta prebivališta

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je jutros, 23.3.2020 Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, čime je službeno donio mjere o kojima se od jučer govori u medijima.

Iz Stožera civilne zaštite Općine Orebić doznajemo kako se ograničenje odnosi na područje Općine, te za nužne posjete drugim mjestima naše Općine ne trebate tražiti propusnicu. Naravno, i za ta kretanja i dalje apsolutno vrijedi preporuka da čuvate sebe i druge i ako negdje ne trebate radi nužnog posla, skrbi o djeci ili starijima, te nabave hrane i osnovnih potrepština – da ostanete kod kuće #OSTANIDOMA!

Prema Odluci nacionalnog Stožera, s obzirom da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka. Ova zabrana se ne odnosi na pojedine kategorije migracija, za koje morate imati propusnicu:

  1. promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja,
  2. dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,
  3. izvješćivanje javnosti,
  4. stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,
  5. iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština,
  6. putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,
  7. žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Za putovanje na posao i s posla propusnicu  vam izdaje poslodavac, za hitnu medicinsku skrb izabrani obiteljski liječnik, a za potrebe putovanja iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama, odnosno kupnje hrane i osnovnih potrepština potvrdu izdaje nadležni stožer civilne zaštite.

Dopunjeno 13:50, 23.3.2020:
Ukoliko trebate propusnicu za putovanje izvan područja Općine Orebić iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, javite se u Stožer civilne zaštite Općine Orebić na telefon 099/2144224 ili na službeni mail virusinfocorona@gmail.com

Prilikom putovanja s propusnicom također se moraju poštovani mjere socijalnog distanciranja ne zadržavanja na javnim prostorima. 

Ispod članka možete preuzeti izvornik odluke koji sadrži i oblik propusnice!

Članak ćemo nadopuniti eventualnim detaljnijim informacijama o provedbi ove Odluke  kako budu pristizale!

Odluka o zabrani napuštanja prebivališta….pdf

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku