Fotogalerija: kako je u Orebiću proteklog tjedna obilježen Dan općine i blagdan Gospe Delorite

Foto: I. Dajak | Orebić.com.hr

U duhu tradicije duge više od 3 stoljeća u Kuni na Pelješkoj župi i cijeloj orebićkoj općini prošli je tjedan proslavljen blagdan Gospe Delorite koji se od 1993. godine obilježava i kao dan općine Orebić.

Vjerske svečanosti počele su procesijom iz svetišta Gospe Delorite do župne crkve posvećene uznesenju Marijinom u kojoj je nošen cvijećem ukrašen kip Majke Božje, a potom se u Gospinoj crkvi održala svečana tradicionalna misa koju je zajedno s franjevcima i svećenicima Pelješkog dekanata predvodio i propovijedao fra Rafo Rimić iz samostana Male kuće u Dubrovniku. I ove godine na svečanosti u Kuni bilo je mnoštvo vjernika i hodočasnika koji su se došli pokloniti Gospi i od nje iznuditi blagoslov za sebe i svoje najdraže. 

Uobičajeno, u općinskoj je dvorani u Orebiću održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su se dodijelila javna općinska priznanja. Nagrada općine Orebić za životno djelo dodjeljena je posmrtno Smiljanu Kurtoviću, svojevremeno vrlo uspješnom predsjedniku mjesne zajednice Orebić za čijeg su mandata izgrađene škola, ambulanta, lučica te obnovljena zgrada općine. Nagradu je preuzela njegova kći Nada Čepo. Godišnje nagrade dodijelenje su ograncima društva Crvenog Križa Orebić, mladim juniorkama orebićkih mažoretkinja, Transportnoj eskadrili helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova, Eskadrili transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane za iznimna postignuća u hitnom medicinskom prevoženju.

Nagrade i priznanja dobitnicima je uručio načelnik Tomislav Ančić, koji se u svome govoru osvrnuo na napravljeno u proteklom četverogodišnjem razdoblju izrazivši uvjerenja da općina Orebić ima snage i potencijala realizirati nastale projekte.

U ime župana Nikole Dobroslavića – DNŽ, čestitku je uputio pročelnik županijskog upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Nikola Veraja, a u proslavi svečanosti sudjelovale su klape Nava i Geta iz Orebića i Dingač s Pelješca.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku