Apel iz Stožera civilne zaštite općine Orebić: Na hitnu isključivo u hitnim medicinskim stanjima i kod vitalne ugroženosti!

Drugim današnjim priopćenjem, iz Stožera civilne zaštite apeliraju na građane da osim u slučaju hitnih stanja i vitalne ugroženosti ne dolaze izravno u službu hitne medicinske pomoći, te ih ujedno obavještavaju da nehitni pacijenti neće biti primljeni!

Za sva nehitna medicinska stanja treba se javiti svom obiteljskom liječniku. U slučaju dvojbe u hitnost građani se uvijek mogu javiti na brojeve 112 i 194 gdje će dobiti upute dispečera, te po potrebi, hitnu medicinskuj pomoć. Za svaku sumnju, upit, prijavu simptoma vezano za ‘koronavirus’ na raspolaganju je broj 113.

Pacijenti će se naravno i dalje primati u Hitnu medicinsku pomoć – za sva HITNA stanja: šivanja, padovi, srčani, moždani, nesreće, anafilaktičke reakcije i slično. Pod hitna stanja (kod respiratornih infekcija) ubraja se otežano disanje i nedostatak zraka. Upućujemo građane da kod dolaska na službu hitne medicinske pomoći u Orebiću obavezno pozvone na zvono pored glavnih ulaznih vrata. 

Nažalost, zbog aktualnog stanja, te zaštite medicinskog osoblja koje bi u slučaju kontakta sa zaraženim pacijentima  završilo u izolaciji i ne bi moglo biti na raspolaganju građanima, Hitna medicinska pomoć NE SMIJE primati pacijente s nehitnim stanjima. Primjerice: blage respiratone infekcije koje su počele dan prije ili koje traju danima, lagana grlobolja, temperatura ispod 38C, lagani kašalj, sumnja na gripu ili čak Covid-19. Hitna u aktualnoj situaciji nikako ne smije primiti pacijente koji nisu hitni u slučajevima kad njihov liječnik radi u suprotnoj smjeni ili iz nekog drugog razloga trenutno ne mogu do njega – što se znalo događati u normalnim uvijetima. Svi će ti pacijenti biti upućeni svojim liječnicima obiteljske medicine i, nažalost, vraćeni s hitne.

Vrijeme je kad moramo maksimalno zaštiti svoje medicinske radnike, kako bi oni bili u mogućnosti zaštiti nas i naše zdravlje!

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku