Srijeda, 15 Travanj 2020 18:20

Aktivnosti Crvenog križa na području općine Orebić - Gradsko društvo Crvenog križa Korčula

Napisao 
Na dostavi 'spize' Na dostavi 'spize' Foto: GDCK Korčula

U posebnim uvjetima pandemije Covid-19, jedna od važnih sastavnica brige o posebno ugroženim društvenim skupinama je i Crveni križ. Donosimo kratak podsjetnik na aktivnosti Crvenog križa na području općine Orebić.

Gradsko društvo Crvenog križa Korčula djeluje na području otoka Korčule i općine Orebić. Sastavni dio GDCK Korčula su mjesni i općinski Crveni križevi. Crveni križ općine Orebić provodi ravnopravno sve programe GDCK Korčula. Predsjednica općinskog društva Crvenog križa Orebić je gospođa Asja Perčić, koja je ujedno i potpredsjednica GDCK Korčula i predsjednica Zajednice udruge društava Crvenog križa Dubrovačko neretvanske županije.

Sredinom ožujka pokrenute su dežurne linije svih Crvenih križeva u Hrvatskoj, te je tako od 16.03.2020. pokrenut i broj 092/3891-026, na koji su svi stanovnici otoka Korčule i općine Orebić mogli nazvati, ukoliko im je potrebna nabavka hrane, higijenskih potrepština ili lijekova. Izrađeni su plakati i letci koji sadržavaju pravila ponašanja za vrijeme epidemije i broj dežurnog telefona. Naši volonteri iz Orebića su letke i plakate postavili na svim vidljivim mjestima na kojima se kreće veći broj ljudi u Orebiću.

Od uvođenja ove linije, ukupno je zaprimljeno 110 poziva, izvršeno 80 dostava, od čega je 30 poziva i 25 dostava bilo na području općine Orebić. Od početka novonastale situacije s Covidon 19, angažirano je 6 volontera s područja općine Orebić koji su dobili svu potrebnu zaštitnu opremu i upućeni su na koji način trebaju djelovati.
Usred nedostatka zaštitnih maski, uključio se veliki broj volontera s područja otoka i općine Orebić u izradu istih. Zaštitne maske su podijeljene svim DVD-ima, Hitnoj medicinskoj službi, Domu zdravlja, HGSS-u, geronto domaćicama i policiji.

Kroz ovaj tjedan također će se izvršiti podjela 16 paketa hrane i higijenskih potrepština za socijalno ugrožene obitelji s područja općine Orebić.

Broj ukupnih volonterskih sati na području općine Orebić je 150.

Ovim putem se zahvaljujemo svim našim volonterima, koji su i u ovoj teškoj situaciji za sve nas pokazali svoje veliko srce i hrabrost! Bez njih ni jedna naša aktivnost ne bi bila moguća.

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku