11. Dani otvorenih vrata peljeških vinskih podruma – FOTO, VIDEO

Foto, video i galerija: Boris Poluta

Prema nekim procjenama ovogodišnja je, 11. manifestacija, privukla je više od 2000 osjetitelja iz čitave Hrvatske i regije.

Proteklog vikenda održani su ovogodišnji ‘Dani otvorenih vrata peljeških vinskih podruma’. Započeli su već u petak, u Zadružnom domu u Janjini, ocjenjivanjem vina od strane deset mladih enologa. Najviše ocjene u kategorijama bijelih i crnih vina dobila su vina vinarije ‘Matuško’, dok je najbolje ocijenjeni rose onaj OPG-a Ivan Bezek. U Potomju je u sklopu manifestacije održano natjecanje u pripremanju lovačkog gulaša na kojem je pobjedu odnijela ekipa domaćina – članovi Lovačkog društva Kuna.

U subotu je karavana ljubitelja dobrog vina krenula u obilazak podruma od Stona do Potomja. Otvorenju u obnovljenom Velikom Kaštiu u Stonu nazočili su brojni uzvanici: izaslanik pokrovitelja manifestacije, predsjednika Hrvatskog sabora Boža Petrova – saborski zastupnik Nikola Grmoja, saborski zastupnik Branko Bačić kao izaslanik predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića, župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Maro Kristić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, načelnici peljeških općina i brojni drugi gosti. Uz prezentaciju vina stonske općine, za dobru atmosferu posebno su zaslužni i Stonska glazba, klape Žuljanke i Geta, te vokalni sastav Gusari.

Obilazak se nastavio u vinarijama Ponikava, Putnikovića i Dubrave, prezentacijom vinara Janjine i Trstenika uz već tradicionalni vinski gulaš u Janjini, da bi potrajao dugo u noć u Potomju  uz živu glazbu, dobru atmosferu, vrhunska vina i domaće delicije.

‘Dani otvorenih vrata peljeških vinskih podruma’ održani su u organizaciji Udruge Plavac mali – Pelješac, Peljeških vinskih puta, HGK-Županijske komore Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije i u suorganizaciji peljeških turističkih zajednica i općina: Ston, Janjina, Trpanj i Orebić.

Uhvatite djelić atmosfere ovogodišnje priredbe u fotografijama i videu Borisa Polute.

Govori uzvanika na otvorenju Dana otvorenih vrata peljeških vinskih podruma

Video: Boris Poluta
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku