Sretan vam Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Foto: Wikimedia

Svim posjetiteljima portala, građanima i prijateljima Republike Hrvatske želimo sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Danas obilježavamo 8. listopada 1991. kada je Hrvatski sabor, jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. 

Ovaj se dan posebno obilježava od 2001. godine, kao i Dan državnosti koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Međutim, pod pritiskom Europske zajednice Brijunskim sporazumom dogovoren je tromjesečni moratorij na odluku o proglašenju nezavisnosti. Sabor je 8. listopada, samo dan nakon raketiranja povijesnog središta Zagreba i Banskih dvora od strane agresora, donio spomenutu odluku. Sjednica je održana u tajnosti, u podrumu zgrade INA-e u Šubićevoj ulici.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku