Sretan vam Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Foto: I. Dajak | Orebić.com.hr arhiva

Svim hrvatskim braniteljima, posjetiteljima portala, Hrvatima i građanima Republike Hrvatske želimo sretan Dan neovisnosti.

Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ – glasila je prva točka Odluke Sabora Republike Hrvatske o raskidu državno-pravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je odluku donio jednoglasno,  na sjednici održanoj tog dana u zgradi INE u Šubićevoj ulici u Zagrebu – jer je dan prije agresor raketirao središte Zagreba i Banske dvore.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji. Ovom je odlukom Hrvatski Sabor i konačno oživotvorio volju građana iskazanu na referendumu o hrvatskoj samostalnosti.

Stoga dostojno proslavimo i obilježimo ovaj dan, te zahvalimo svima koji su svojim životima postavili i učvrstili temelje hrvatske državnosti.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku