Sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

I. Dajak | Orebić.com.hr

Dragi posjetitelji portala, Pelješčani i Pelješčanke, Hrvatice i Hrvati, hrvatski građani i prijatelji Lijepe naše – želimo vam sretan Dan državnosti Republike Hrvatske.

Danas obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990.

Nažalost, različiti budući sazivi Sabora do danas stvorili su pravu malu konfuziju s datumima. Dan hrvatske državnosti 30. svibnja, koji se obilježavao od 1990. zamijenjen je 2001. godine datumom 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. Tek po isteku ta tri mjeseca Hrvatski je sabor na zasjedanju 8. listopada 1991. proglasio punu neovisnost Republike Hrvatske (donešena Odluka o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ) pa je izmjenama iz 2001. godine taj dan proglašen blagdanom Dana neovisnosti. 30. svibnja je postao spomendanom – Dan Hrvatskog sabora. U listopadu 2019., Dan državnosti vraćen na 30. svibnja (blagdan), 25. lipnja je postao Dan neovisnosti (spomendan), a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora (spomendan).

Neka nas ovaj dan, u ovim posebnim vremenima,  podsjeti na veličinu i važnost slobode – kako nacionalne, tako i osobne. Sjetimo se i iskažimo zahvalnost onima koji su u našu slobodu i slobodu hrvatske države utkali svoje živote – a nas zadužili da o toj velikoj i stoljećima sanjanoj baštini brinemo i čuvamo ju za generacije koje tek dolaze!

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku