Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr - arhiva

Danas Hrvatska s posebnim pijetetom odaje počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata.

Posebno se prisjećamo 18. studenog 1991 kada su, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, snage okupatora ušle u Vukovar.

Cijela Hrvatska sinoć i danas pali svijeće, odajući poštovanje žrtvama Vukovara – u tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno 2.717 branitelja i civila, njih više od sedam tisuća odvedeno je u srbijanske logore smrti, a na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se u Vukovaru gubi zadnji trag.

Sjećamo se danas i žrtve Škabrnje – u kojoj su tog istog dana 1991. srpski ratni zločinci ubili 48 civila i 15 branitelja, te spalili i u potpunosti uništili to selo u zadarskom zaleđu.

Iako je ove godine 18. studenoga prvi put  državni blagdan i neradni dan, sukladno izmjenama zakona koje je krajem prošle godine izglasao Hrvatski sabor, zbog posebnih okolnosti vezanih za pandemiju koronavirusa obilježava se nešto skromnije nego dosadašnjih godina, uz nešto manju vukovarsku kolonu sjećanja, te bez organiziranih zajedničkih paljenja svijeća po gradovima i mjestima. Tako je Dan sjećanja još jučer obilježen u svim školama i dječjim vrtićima na Pelješcu. U krugu OŠ Orebić i DV Orebić jučer su svijeće zapalili djelatnici tih ustanova, dok su učenicima  i polaznicima vrtića svijeće podijeljene kako bi ih zapalili u krugu obitelji.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku