21. sjednica Općinskog vijeća – u ponedjeljak u 18 sati

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

Za ponedjeljak, 30. studenog u 18 sati sazvana je 21. sjednica aktualnog saziva Općinskog vijeća.

Za sjednicu je predložena samo jedna točka dnevnog reda:

1. Očitovanje Općinskog vijeća na traženje Visokog Upravnog suda RH po pitanju Zaključka o ispravci tehničke pogreške u Odluci o donošenju Izmjena i dopuna Odluke o donošenju PPU Općine Orebić.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, sjednica je sazvana na zahtjev trećine vijećnika – potpisima vijećnika oporbenog HDZ-a. Ukoliko politički život općine Orebić ne živite neposredno i svakodnevno, kako biste bolje razumjeli raspravu po ovoj – jedinoj točki dnevnog reda – evo kratke kronologije:

Na 4. sjednici Općinskog vijeća održanoj 4. listopada 2013., Općinsko vijeće donijelo je Zaključak o ispravci tehničke pogreške u Odluci o donošenju izmjena i dopuna Odluke o donošenju Prostornog plana uređenja Općine Orebić. (objavljen u Glasniku Općine Orebić 10/2013). Vijećnici oporbenog HDZ-a već su se na toj sjednici usprotivili donošenju tog Zaključka – tvrdeći kako se korištenjem instituta ‘ispravka tehničke pogreške’ koji je predviđen za jednostavno ispravljanje očitih i nenamjernih pogrešaka u sadržaju dokumenta, protivno zakonu provode izmjene prostornog plana – koje bi se zapravo trebale donijeti u redovnoj proceduri uz adekvatne suglasnosti, javnu raspravu itd. Svoje nezadovoljstvo tim dokumentom vijećnici HDZ-a manifestiraju i predstavkom koju su uputili Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Ministarstvo je u travnju 2015. dostavilo Općini Orebić  odluku kojom se sporni zaključak obustaljva  od primjene.  Također je od Visokog upravnog suda RH zatražilo ocjenu zakonitosti rečenog Zaključka. Naposlijetku, Visoki je upravni sud dopisom zatražio očitovanje je li osporeni zaključak na pravnoj snazi, te ukoliko nije – kojim aktom je izmijenjen, a ako jest – dodatno obrazloženje. Oporbeni vijećnici nisu zadovoljni stavom kako za davanje očitovanja nije potrebna sjednica Vijeća – te su zatražili njezino sazivanje. Zašto općinski HDZ osporava ovaj zaključak, dali su naslutiti u priopćenju iz listopada ove godine – u kojem kažu kako se pojedinim investitorima ovim aktom htjela omogućiti izgradnja – izbjegavajući zakonom propisanu proceduru donošenja izmjena prostornog plana.

Što jedna i druga strana vijećnice misle o sadržaju ovog dokumenta i nizu događaja koji mu je slijedio – trebali bi čuti na sjednici. Također, sutrašnja je sjednica prva nakon izbora novog predsjednika na kojoj možemo očekivati izvješće načelnika o radu izvršne vlasti u proteklom razdoblju, kao i vijećnička pitanja.

Rad vaših izabranih predstavnika i njihovo upravljanje javnim poslovima možete nadzirati i osobno – uživo u dvorani, a ugodnije i udobnije podsredstvom izravnog tonskog prijenosa koji će sa sutrašnje sjednice, kao i sa prethodnih dvadeset – besplatno osigurati Orebić.com.hr.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku