Situacija na požarištima večeras mirnija

Foto i galerija: A. Šain | UTK Orebić

Na požarištima na području općine Orebić, nakon dvije dramatične noći situacija je večeras puno mirnija.

Kako doznajemo od zapovjednika DVD Orebić gosp. Nikše Nogala, na požarištu se samo povremeno pojavljuje otvoreni plamen. Na terenu su raspoređeni vatrogasci, vojska i vozila, dok je zračna potpora tijekom dana preusmjerena na požarište na području Ponikava gdje je bila potrebnija. Ako se zadrže sadašnji povoljni meteorološki uvjeti očekuje se zadržavanje požara pod kontrolom.

Danas je dramatičnije bilo na požarištu na istočnom dijelu Pelješca. U zaseoku Zabrđe vatrogasci su se borli za svaku kuću – te su naseljene kuće ostale neoštećene. 

Usljed požara – promet državnom cestom između Putnikovića i Ponikava odvija se otežano, uz regulaciju i povremeno propuštanje vozila iz jednog smjera, a, saznajemo u MUP-u ovisno o stanju na požarištu može biti i u potpunom prekidu.

Iz DVD Orebić zahvaljuju svima koji su im pružili pomoć u ovoj zahtjevnoj situaciji. Posebno zahvaljuju Crvenom križu koji ih je posjećivao i osigurao osvježenja, također Grand hotelu Orebić na osvježenju i voću, a posebno mještanima Pijavičina koji su ih izuzetno dobro primili i na svaki način pomogli.

Nadamo se da će vrijeme bez vjetra pomoći gasiteljima, te da će se situacija na požarištima noćas smiriti.

Problemi s vodom

Stanovnici istočnog dijela Pelješca ostali su bez pitke vode jer su cisterne koje su opskrbljivale tamošnje građane zauzete na požarištima. Vodovod Dubrovnik žurno je angažirao dodatnu cisternu za taj posao. Na Pelješkoj rivijeri, domaćini i njihovi brojni gosti osjetili su danas problem s padom pritiska u vodovodnoj mreži te lošije opskrbe pojedinih, uzvišenih djelova naselja. Kako doznajemo, zbog dugotrajne suše, te povećane potrošnje vode za gašenje velikih požara, rezerve u sustavu su pri kraju, pa dolazi do problema s opskrbom. Ukoliko se situacija na požarištima smiri, možemo očekivati kvalitetniji rad sustava, iako, kao što znamo, ovaj problem se često pojavljuje sušnih godina u špici sezone, te je infrastrukturne naravi.

 

Kako je jučer izgledalo opožareno područje Pijavičina i Trstenika pogledajte na fotografijama Andree Šain.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku