Srijeda, 13 Travanj 2022 19:39

U Mokalu otvoren 'Muzej pelješkog težaka' obitelji Mikulić

Napisao 

Proteklog vikenda, u subotu 9. travnja, u Mokalu je uz Boutique vinariju obitelji Mikulić otvoren Muzej pelješke tradicije.

Muzej je otvorio gosp. Josip Mikulić, najstariji od tri generacije obitelji Mikulić koja uz obiteljsku vinariju dugi niz godina vodi renomirane turističke objekte u Mokalu i Orebiću.

Otvorenju su, uz obitelj, poslovne partnere i prijatelje, nazočili i župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Mišel Jakšić, načelnici općina Orebić, Trpanj i Janjina, posebni gost svjetski poznati tenor Jose Cura i brojni drugi uzvanici. Nazočnima se prigodnim riječima obratio gosp. Igor Mikulić, koji je naglasio kako je u promociji peljeških vina pelješki težak ostao nekako u drugom planu, te da ovaj muzej treba ispraviti tu pogrešku i na adekvatan način iskazati poštovanje pelješkim težacima, čijem radu dugujemo današnje uspjehe u vinarstvu. Naglasio je i kako će Muzej o pelješkom težaku upotpuniti eno-gastro i kulturnu turističku ponudu ovog kraja, te turistima, ali i mlađim generacijama pelješčana, predstaviti život kakvim je donedavno živjela većina Pelješčana. U novouređenom prostoru površine 300 kvadrata, predstavljeno je dvjestotinjak izložaka, među kojima ističemo prizore tradicionalnog popreta (komina) u kuhinji, preše za grožđe, mlinove za masline i žitarice, prizor tradicionalnog 'pečenja' rakije i mnogi drugi.

Prostor novootvorenog muzeja blagoslovio je fra Šimun Romić, upravitelj samostana Uznesenja Marijina u Orebiću, a gosti su uživali u postavi muzeja, druženju glazbi uživo i prigodnoj zakusci.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 13 Travanj 2022 20:08

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku