Nastavak prekinute 16. sjednice Općinskog vijeća – danas u 16 sati

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

Danas u 16 sati nastavlja se prekinuta 16. sjednica Općinskog vijeća započete 9. lipnja.

Problemi s izravnim tonskim prijenosom

Taman što sam se nedavno pohvalio kako samostalno realiziram izravne tonske prijenose sjednica Općinskog vijeća – umalo propustim  sjednicu, a sve zbog nepredviđenih tehničkih poteškoća.

Kako sam već imao prilike čuti špekulacije o tome da sam osobno uzrokovao smetnje u prijenosu, iz samo nekima poznatih razloga, želim još jednom iskoristiti okvirić uz tekst, te se ispričati slušateljima, a svima koje zanima pojasniti uzroke tehničkih nedostataka prijenosa.

Dosadašnjih 15. sjednica ‘odradio’ sam koristeći vlastito prijenosno računalo, te ga nisam imao potrebu posebno testirati prije početka 16. sjednice. Na moje iznenađenje, na početku sjednice, umjesto glasova vijećnika, u slušalicama sam čuo samo glasan šum. Obzirom da je dvorana Općine mjesto najrazličitijih aktivnosti, tonskim stolom koji se koristi i za prijenose sjednica, često se igraju – pa sam prvo posumnjao da je problem u nekom od desetaka nasumično uključenih opcija miksete. Stoga je šum umjesto tona prijenosa potrajao sve dok eliminacijom mogućih uzročnika problema nisam krivca identificirao u novonabavljenom ‘ispravljaču’ za prijenosno računalo. Smanjenjem potrošnje energije računala šum sam smanjio na prihvatljivu razinu, te je tonski prijenos uspostavljen nakon 20 minuta sjednice.

Slušateljima se ispričavam, te obećavam da ću do slijedeće sjednice problem adekvatno riješiti. Ujedno zahvaljujem predsjedniku kluba vijećnika HKS-a Kazimiru Opačku, koji je zatražio stanku, te mi pružio dodatno vrijeme da osposobim tehniku kako bi žitelji općine Orebić mogli nesmetano pratiti rad Vijeća.

Ivica Dajak, urednik portala

Podsjetimo, sjednicu je prekinula predsjednica OV Marija Mrgudić, nakon što je vijećnik HDZ-a Tomislav Jurjević burno negodovao jer mu nije dopušteno sudjelovati u raspravi. Mrgudić je sankcionirala Jurjevića opomenom s oduzimanjem riječi, na što se on usprotivio jer to nije u skladu s poslovnikom Vijeća, jer, inzistirao je Jurjević, sukladno poslovniku predsjednica mu je morala prvo dodijeliti opomenu, a tek ukoliko on nastavi s radnjom za koju je opomenut, dodijeliti opomenu s oduzimanjem riječi – koje se procedure ona nije u cijelosti držala.

Sjednica je sazvana na inicijativu pet vijećnika Hrvatske demokratske zajednice, koji su zatražili izvješće i raspravu o radu dvaju općinskih komunalnih društava KTD Bilan i Vodovod i odvodnja d.o.o., te Turističke zajednice Općine Orebić.

Do prekida je sjednica tekla bez posebnih uzbuđenja, a najvažnija priopćena novost ostavka je zamjenika načelnika Perice Tolja, o kojoj je, na pitanje vijećnika HDZ-a Tomislava Jurjevića izvijestio načelnik. Kazao je kako je ostavka podnešena upravo na dan sjednice. 

Iz izvješća načelnika izdvojit ćemo kako je načenik potpisao ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih integracija o sufinanciranju asfaltiranja i uređenja nerazvrstane ceste Kuna – Potomje, u čijem će asfaltiranju Ministarstvo sudjelovati s  1.530.204 kn, dok je vrijednost ukupne investicije uz 20% sudjelovanja Općine Orebić oko milijun devetso tisuća kuna. Prema riječima načelnika možemo očekivati da će ta cesta biti završena do Nove godine. 

Između brojnih vijećničkih pitanja, prvenstveno iz komunalne problematike izdvojili bi ono vijećnika Jurjevića  koji je sugerirao kako postoji objektivna opasnost da ostanemo bez trajektnog pristaništa u Perni i zaobilaznice Orebića. Skrenuo je pozornost kako se prema njegovim saznanjima iz nekih političkih krugova na nacionalnoj razini forsira objedinjavanje projekata zaobilaznice Orebića, trajektnog pristaništa u Perni, Pelješkog mosta, mosta za Korčulu i pelješke brze ceste, te da postoji objektivna mogućnost da do sada ishođena dokumentacija ode u zastaru, te da se davno započeti projekt vrati na početak. Stoga je predložio da se Općinsko vijeće Općine Orebić, moguće u suradnji s tijelima grada Korčule deklarativno i jasno odredi kako je protiv takvih kombinacija, te jasno zatraži da se nastave započeti procesi i nastavi s pripremom i realizacijom projekta zaobilaznice Orebića kao vitalne prometnice za rasterećenje središta mjesta od tranzitnog prometa za Korčulu. Načelnik Ančić je u odgovoru naglasio kako podržava projekt zaobilaznice, te izdvojio i činjenicu kako bi i samim otkupom zemljišta u vrijednosti oko 5,5 milijuna eura lokalna ekonomija dobila značajnu financijsku injekciju. Naglasio je kako se na projektu radi, ali kako je trenutno na nacionalnoj razini problem alokacija financijskih sredstava za taj projekt.

Prve dvije točke dnevnog reda protekle su u, nakon proteklih sjednica možda i iznenađujuće, mirnom tonu i umjerenoj retorici. Vijećnici HDZ-a izrazili su zabrinutost za financijsku perspektivu, prvenstveno KTD Bilan, s kojim se  bojaznima direktor društava KTD Bilan i Vodovod i odvodnja Lovro Katalinić ne slaže, te sugerira kako se poslovanje odvija normalno, a tako bi se trebalo odvijati i u budućnosti.

Nešto je vatrenije bilo u raspravi o TZO Orebić, na temu razloga razrješenja direktorice TU, te zbivanja na relaciji TZO Orebić i Ministarstva turizma. Tijekom rasprave o ovoj točki došlo je i do prekida sjednice. Dojma smo kako prekid nije nastao zbog posebno delikatne ili oštre rasprave na temu stanja u TZO Orebić, već isključivo netrpeljivosti između predsjednice Mrgudić i vijećnika Jurjevića.

Budite uz portal orebic.com.hr i danas u 16 sati, uz izravan tonski i tekstualni prijenos sjednice.

 

Poslušajte glavninu tonske snimke (prvih 20 minuta sjednice nažalost smo propustili snimiti zbog tehničkih problema)

{jumi [*33]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku