Predsjednički izbori 2020. – kako se glasovalo u vašem mjestu?

izbori.hr

Završeni su predsjednički izbori, obrađeni svi glasovi, a rezultati potpuni i konačni. Donosimo podatke o tome kako se glasovalo na pojedinim biračkim odborima općine Orebić.

Kao što smo već objavili, kao i u ostatku županije, na području općine Orebić više je glasova dobila Kolinda Grabar-Kitarović, u postotku nešto manje od županijskog prosjeka – 55,09% naspram županijskih 56,52%. I odaziv birača je na području naše općine bio nešto manji od županijskog – 48,32% naspram 54,28%. Nešto je manje u postotku bilo i nevažećih listića: 3,95% na području općine, a 4,74% na području županije.

Pogledajmo kako se glasalo na svakom od 11 biračkih mjesta na koje je podijeljena naša općina:

U Trsteniku, u drugom krugu, tijesnu je pobjedu odnio novoizabrani predsjednik Zoran Milanović koji je dobio 25 glasova dok je Kolinda Grabar-Kitarović dobila 2 glasa manje. Pijavičino je u oba kruga više glasova dalo također Milanoviću. U drugom je krugu za njega glasovalo 26, dok je povjerenje predsjednici poklonilo 17 birača. Tijesnu je pobjedu Milanović odnio u Potomju. 65 glasova, naspram 64 za Kolindu Grabar-Kitarović. Zanimljivo je da je u Potomju u prvom krugu izbora poredak bio obrnut, te je aktualna predsjednica imala 13 glasova više od izabranog predsjednika. Kolinda Grabar-Kitarović uzela je pobjedu na slijedeća tri biračka mjesta po redu: Donja Banda (35:30), Kuna (76:43) i Oskorušno (33:17). Glasove koji su joj dali prednost na razini općine kandidatkinja je osvojila na dva mjesta s najvećim brojem birača: Dječjem vrtiću Orebić (268:140) i zgradi Općine u Orebiću (300:247). Preostala tri biračka mjesta pripala su izabranom predsjedniku: Kućište (61:41), Viganj (66:62) i Lovište (66:45).

Zanimljiv je podatak o motiviranosti birača na glasovanje – u drugom je krugu na birališta izašlo tek 49 birača više odnosno blizu 3% više nego u prvom krugu. Primjerice, na nacionalnoj razini, u drugom je krugu glasovalo gotovo 8% birača više, dok je na izborima 2014. na području općine Orebić na birališta u drugom krugu stiglo čak 16% birača više nego što je to bio slučaj u prvom krugu predsjedničkih izbora te godine.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku