Nedjeljni izbori za Europski parlament – i na Pelješcu

Ove se nedjelje organiziraju drugi izbori za EU parlament u lijepoj našoj – prvi u kojima biramo zastupnike za puni mandat u tom tijelu Europske unije.

Glasovanju možete pristupiti, prema mjestu boravka, na biračkim mjestima navedenim u prilogu uz ovaj članak. Hrvatska, kao i većina članica EU, na ovim izborima ima samo jednu izbornu jedinicu – pa svi biramo s iste liste koja se također nalazi u prilogu uz ovaj članak. 

Biramo 11 zastupnika od njih ukupno 766. Zanimljivo je napomenuti kako izborom u parlament zapravo ne biramo predsjednika Europske komisije (tehnički – vlade EU), kojega kandidiraju predstavnici država odnosno vlada koji sjede u Europskom vijeću. Međutim, kažu da bi  ove godine rezultati glasovanja za parlamentarne zastupnike moglo po prvi put utjecati na izbor novog predsjednika EK – jer bi  šefovi država/vlada trebali voditi računa o rezultatima izbora za Europski parlament.  Također, kandidat Europskog vijeća mora dobiti većinu glasova u EU parlamentu. Vaš će glas tako, eventualno dati vjetar u leđa nekim od kandidata ‘grupacija stranaka’ koje djeluju u EU parlamentu – pa bi glas za HDZ značio i neizravnu podršku luksemburškom premijeru Jean – Claude Junckeru, a glas za SDP podršku aktualnom predsjedniku EU parlamenta Martinu Schulzu. Moguće da tu svoga favorita još nemate? Transparentnost i demokracija dostojni višestoljetne europske tradicije

Na izborima ćemo birati između 11 lista, a različitost u odnosu na sve druge izbore koji nam se nude jest ‘preferencijalni glas’. Umjesto da se s liste ulazi po redu – mjesta koja neka lista osvoji zauzimat će kandidati prema broju preferencijalnih glasova koje su dobili. Znači – glasujete za listu i za kandidata.

Možda će najveći utjecaj na život u Hrvatskoj ovi izbori zapravo imati kroz utjecaj na rating velikih hrvatskih stranaka – odnosno njihovu eventualnu ‘pobjedu’ ili ‘poraz’ na ovim izborima. 

Eto nekoliko razloga da u nedjelju, 25. svibnja, prošetate do svog biračkog mjesta i popravite tradicionalno slab odziv na EU izbore, koji je u Hrvatskoj lani iznosio svega 20,84% birača. Naravno, osim ako ste ozbiljno kotirani na kakvoj listi za koju je izgledno da će proći prag – tada razloga imate na desetke tisuća.

 

 

Popis biračkih mjesta za izbore u EU parlament u Općini Orebić
Zbirna i pojedinačne liste kandidata na izborima za EU parlament 2014.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku