24. sjednica Općinskog vijeća – izglasan proračun za 2016. – AUDIO, FOTO

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

Jučer je održana 24. sjednica aktualnog saziva Općinskog vijeća, na kojoj je izglasan proračun za 2016. godinu.

Nakon odgađanja, motiviranih izostankom, te kasnijom ostavkom vijećnika Anta Rosa (KLGB Marije Mrgudić), na jučer održanoj 24. sjednici Općinskog vijeća usvojen je rebalans Proračuna za 2015., kao i Proračun za 2016.g. Nakon Rosove ostavke, na jučerašnjoj je sjednici prisegnuo novi vijećnik – Zdravko Žaknić (KLGB Marije Mrgudić), pa je uz nazočnost svih drugih vijećnika vladajuće koalicije osigurana potrebna većina za donošenje Proračuna.

Proračun je ‘težak’ 38 milijuna kuna, od čega su 19,4 milijuna kuna sredstva iz državnog i županijskog proračuna. Tako je predviđena vrijednost radova i opreme obnove i dogradnje OŠ Orebić u iznosu od 13,5 milijuna kuna, a koja se većim dijelom financira sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Županije, a manjim sredstvima Općine – ali se u cijelosti provlači kroz općinski proračun.

Od većih infrastrukturnih projekata koji se planiraju provesti izdvajamo: izgradnju i opremanje igrališta dječjeg vrtića Orebić (2 milijuna kuna), izgradnju kapelice za ispraćaj pokojnika i centralnog spomen obilježja na groblju Velike Gospe (1,25 milijuna kuna), uređenje prostorija u domu DVD-a Orebić (0,8 milijuna kuna) – za koje se projekte planira financiranje EU sredstvima preko nacionalnog proračuna. Pretežito vlastitim sredstvima Općina planira financirati: Izgradnju nogostupa u Orebiću (1,7 milijuna kuna), uređenje središnjeg trga u Vignju (0,5 milijuna kuna), uređenje groblja i kapelice za ispraćaj pokojnika u Lovištu (345 tisuća kuna). Značajna su sredstva planirana i za asfaltiranje nerazvrstanih cesta – gdje se planira utrošiti 1,25 milijun kuna, a preko milijun kuna planirano je za modernizaciju i izgradnju javne rasvjete. Planirano je i Uređenje kuća maslina i vina “Pelješka župa” – I faza (2 milijuna kuna)- kroz financiranje Ministarstva turizma.

Oporba nije podržala proračun. Vladajućima prvenstveno zamjeraju neuključivanje oporbe, koja čini više od 40% Vijeća, u njegovu izradu. Najaktivniji kritičar bio je vijećnik Tomislav Jurjević, koji je prihodovnu stranu proračuna ocijenio nerealnom, posebice procjenu porasta prihoda od komunalnog doprinosa, kao i procijenjeni prihod od prodanih nekretnina – koje Općina ove godine nije uspjela prodati. Također je ocijenio nerealnim neke od gore navedenih projekata, kao i kritizirao izostanak radova na šetnici Kneza Domagoja. Najavio je i kako će oporba tražiti ocjenu zakonitosti rada Vijeća i donošenja Proračuna – dovodeći u pitanje legalnost ostavke vijećnika Anta Rosa i imenovanja njegovg zamjenika Zdravka Žaknića.

Na te je optužbe odgovorio predsjednik OV Toni Marelić, navodeći kako postoje mišljenja Ministarstva uprave koja poduzete radnje ocjenjuju ispravnima.

U članku je, naravno, naveden samo dio proračunskih pozicija koje smo površnim pregledom ocijenili najzanimljivijima, a cjelovit proračun pogledajte u dokumentima uz članak. Šteta što je u fokusu donošenja Proračuna umjesto njegova sadržaja bila procedura njegovog donošenja, te što i dalje ne postoje dokumenti koji bi sadržaj Proračuna približili građanima – na čiji se život i financijska sredstva on i odnosi!

Tijek 24. sjednice Općinskog vijeća općine Orebić možete poslušati u tonskoj snimci:

{jumi [*47]}

07a_-_opci_dio_proracuna_za_2016_s_projekcijama_1.pdf
07b_-_poseban_dio_proracuna_za_2016_sa_projekcijama_1.pdf
07c_-_plan_razvojnih_programa_opcine_orebic_za_razdoblje_2016.-2018.godinu_1.pdf

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku