Subota, 20 Travanj 2013 10:57

Zelena čistka u Orebiću u punom jeku

Napisao 
Zelena čistka na padinama Sv. Ilije Zelena čistka na padinama Sv. Ilije Foto: Ivica Dajak

Dugo najavljivana ekološka akcija čišćenja 'divljih' odlagališta otpada 'Zelena čistka', te akcija čišćenja podmorja - startale su danas 20.04 u jutarnjim satima. Detalje pročitajte ovdje - puno izviješće uskoro.

Jutros u 8, na prostoru parkirališta 'Peljeških jedara' u Orebiću, okupilo se 30tak, uglavnom mladih, stanovnika Orebića (čast i dužno poštovanje nešto starijim, ali vjerujem u duhu mladim iznimkama). Naoružani rukavicama i elementarnim alatom, te pojačani sakupljačima sekundarnih sirovina (dobra ideja), krenuli su u najveću ekološku akciju ove godine. Jedna ekipa krenula je orebićkim plažama, dok su oni skloniji mehanizaciji, u vrletima masiva Sv. Ilije krenuli u izvlačenje olupina automobila, bivše bijele tehnike i sličnih prirodnih ljepota. Orgnaizator i lokalni koordinator akcije je Udruga mladih Orebić.

Nešto kasnije pridružit će im se i ronioci u organizaciji kluba 'Bofor' iz Vignja - uz domaće snage tu je i 60tak ronilaca iz Hrvatske i susjednih zemalja. Kreću s Trstenice, a cilj je što bolje od otpada očistiti podmorje na potezu od Trstenice do Vignja.

Detaljnije izvješće o cijeloj akciji donijet ćemo na portalu večeras ili sutra ujutro. Možda je još uvijek vrijeme da ih potražite na Orebićkim plažama i pomognete - od opreme ne trebate ništa osim rukavica. 

Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup 2013 (Očistimo svijet 2013), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let's do it! (Učinimo to!),

Poslijednja izmjena dana Subota, 20 Travanj 2013 11:21

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku