Utorak, 19 Studeni 2013 14:29

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara - skuplja potpise i u Orebiću

Napisao 
Plakat stožera za obranu hrvatskog Vukovara protiv uvođenja dvojezičnih ploča Plakat stožera za obranu hrvatskog Vukovara protiv uvođenja dvojezičnih ploča
Obavješteni smo kako će aktivisti inicijative za raspisivanje referenduma o promjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina skupljati potpise i u Orebiću te drugim mjestima naše Općine.
Skupljanje potpisa trajat će do 1. prosinca. Inicijatori traže izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, prema kojima bi jedinice lokalne samouprave imale obvezu uvođenja manjinskog jezika i pisma tek ukoliko nacionalna manjina čini najmanje 50% stanovništva grada ili Općine. Prema sadašnjem Ustavnom zakonu taj udio je trećina stanovništva.
Tako predloženo referendumsko pitanje glasi:
"Jeste li za to da se članak 12., stavak 1., Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice."
Potpisi za referendum skupljat će se i na području Općine Orebić, priopćio nam je koordinator Kazimir Opačak. Planirano je da se potpisi organizirano prikupljaju u jutarnjim satima ispred 'opskbrnog centra' (Konzum, OTP banka, Pivac) pored zelene tržnice u Orebiću, ali je ta lokacija za sada 'na čekanju' radi kiše. Volonteri inicijative potpise će i osobno prikupljati u Orebiću i ostalim mjestima Općine.
Potpisi se skupljaju na ukupno oko 2000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj, a za raspisivanje referenduma inicijativa mora skupiti 450.000 potpisa.
 
Poslijednja izmjena dana Utorak, 19 Studeni 2013 18:38

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku