S prezentacije županijskih potpora za poljoprivrednike

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

U srijedu, 11. veljače, u dvorani Općine Orebić održana je prezentacija potpora koje Dubrovačko-neretvanska županija i ove godine dodjeljuje poljoprivrednicima.

Prezentirane su dvije mjere – potpora za podizanje novih trajnih nasada, te potpora za ekološku poljoprivrednu proizvodnju. Županijske potpore predstavili su Ante Salacan iz Upravnog odjela za ruralni razvoj i poljoprivredu DNŽ, te Ivica Prović, v.d. pročelnika odjela.

Ante Salacan prezentirao je potporu za poticanje trajnih nasada, za koju se javni poziv očekuje već slijedeći tjedan, a trajat će do sredine studenog ili iskorištenja proračunskih sredstava. Odnosi se na nove trajne nasade ili obnovu postojećih u voćarstvu, vinogradarstvu i maslinarstvu.Potpora će se dodjeljivati za nasade na minimalno 0,1ha površine. Za nasade površine do 0,2 ha iznos potpore može biti do 40% vrijednosti, dok će se za veće površine dodjeljivati maksimalno 25% potpore.

Potpore iznose od minimalnih 2.000,00 kn, do najvišie 8.000,00 kn po korisniku, a mogu se ostvariti samo jednom godišnje.

Posebna se rasprava povela na temu (ne)mogućnosti korištenja uvećanja potpore za 20% koja se odobrava na područjima s otežanim uvjetima privređivanja u poljoprivredi. Predstavnici Županije kazali su kako to uvećanje nije moguće koristiti na području poluotoka Pelješca, dok je dio okupljenih reagirao činjenicom da je pravilnikom na nacionalnoj razini Pelješac uvršten među takva područja.

Ivica Prović prezentirao je potpore koje Županija dodjeljuje ekološkim proizvođačima Potpore se odnose na subvenciju za troškove rada nadzorne stanice – koja obvezno nadzire ekološku proizvodnju – a koji se trošak subvencionira u cijelosti za nove ekološke proizvođače kojima je prvi nadzor proveden u tekućoj godini, 80% u drugoj, te do 50% iznosa za sve ostale godine nadzora.

Maksimalni iznos ove potpore po korisniku iznosi 10.000,00 kn godišnje.

Sve informacije zainteresirani mogu dobiti u Upravnom odjelu za ruralni razvoj i  poljoprivredu u Opuzenu, Zrinsko-Frankopanska ulica.

 

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku