Razvojna agencija Općine Orebić informira zainteresirane građane o pozivu za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Foto: MGIPU

Razvojna agencije Općine Orebić obavještava da je u tijeku javno savjetovanje o Nacrtu Izmjena i dopuna Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014. – 2020. koje možete pronaći putem portala eSavjetovanja do 30. siječnja 2020. godine.

Nakon provedenog savjetovanja, Vlada RH donijet će Izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014. – 2020., a što je preduvjet za raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Poziv će raspisati i provoditi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te je njegovo objavljivanje najavljeno za kraj ožujka 2020. godine.

Prema predloženom Nacrtu Izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine, moći će se prijaviti obnova postojećih obiteljskih kuća bez obzira na godinu izgradnje, uz osnovni uvjet da su legalne. Moći će se prijaviti obiteljske kuće iz kontinentalne Hrvatske energetskog razreda D ili niže, odnosno obiteljske kuće iz primorske Hrvatske energetskog razreda C ili niže (što je iskazano na energetskom certifikatu zgrade).

Na javni poziv moći će se prijaviti svi građani, vlasnici obiteljskih kuća te ranjive skupine građana koji su u riziku od energetskog siromaštva.

Obiteljska kuća je zgrada u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta:
• ima najviše tri stambene jedinice;
• ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2.
Programom se predviđa poticanje sljedećih aktivnosti:
1. povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora:
• energetska obnova vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i dr. – detalji se propisuju u javnom pozivu);
• zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom.
2. cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sljedećih sustava za korištenje OIE:
• sustavi s sunčanim toplinskim pretvaračima;
• sustavi na drvnu sječku/pelete;
• dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda;
• fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.
Dokumentacija za prijavu minimalno će uključivati sljedeće:
• Izvješće o energetskom pregledu i energetski certifikat i detaljnu ponudu izvođača radova za provedbu mjera specificiranih u izvješću o energetskom pregledu. Navedenim dokumentima potvrđuje se zadovoljavanje tehničkih uvjeta propisanih u javnom pozivu;
• U slučaju ugradnje fotonaponskih sustava, potreban je glavni projekt, u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (Narodne novine, br.112/17,34/18,36/19 i 98/19);
• Fotodokumentaciju postojećeg stanja;
• Dokaze o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine – vrste ovih dokaza detaljno se raspisuju u javnom pozivu.

Više o najavi ovog natječaja: https://mgipu.gov.hr/vijesti/uskoro-krece-energetska-obnova-obiteljskih-kuca/10575

Razvojna agencija Općine Orebić organizirati će nakon objave poziva radionicu na kojoj će građani biti informirani o svim važnim detaljima. Za sva dodatna pitanja i informacije stojimo na raspolaganju.

Razvojna agencija Općine Orebić
Ured: Potkrovlje zgrada Pomorskog muzeja Orebić (Trg Mimbelli 12)
Radno vrijeme: 07-15 (pon-pet)
Radno vrijeme sa strankama: 09-12 (pon – pet)
tel.: +385 20 412 071

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku