Petak, 27 Ožujak 2020 17:58

Obavijest - kako do propusnice za poljoprivrednike, pčelare i posjednike domaćih životinja?

Napisao 
Ilustracija - vinogradi Postupa Ilustracija - vinogradi Postupa Foto: I. Dajak | Orebić.com.hr

Kako doznajemo iz Ministarstva poljoprivrede, trgovačka društva, obrti, zadruge i OPG-ovi koji su u registru poreznih obveznika i imaju prihod veći od 80.500,00 kn propusnice izdaju sami, dok za male OPG-ove, pčelare i posjednike domaćih životinja propusnice izdaje Ministarstvo poljoprivrede.

Još uvijek se uhodava provedba Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i mjesta stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upute kako propusnicu mogu dobiti poljoprivrednici, pčelari i posjednici domaćih životinja koji se radi obavljanja poslova vezanih uz tu djelatnost moraju kretati izvan jedinice lokalne samouprave u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili stalni boravak. Onima koji sve poslove obavljaju u općini prebivališta/stalnog boravka takva propusnica, naravno, nije potrebna.

Odgovorne osobe u pravnoj osobi koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom (trgovačka društva, obrti, zadruge) izdaju objavljenu Propusnicu (niže u tekstu) Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za svoje zaposlenike.
Obiteljska poljoprivredna gospodarstava koja su u registru poreznih obveznika i imaju prihod veći od 80 500,00 kuna smatraju se poslovnim subjektima te imaju pravo izdati Propusnicu (niže u tekstu) Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ovjerenu pečatom i potpisom vlasnika sebi, članovima i zaposlenicima (ako ih imaju) na OPG-u.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE IZDAJE PROPUSNICU NOSITELJIMA I ČLANOVIMA OPG-a KOJI NEMAJU ZAPOSLENE OSOBE NA OPG-u I OPG-ima KOJI NISU U REGISTRU POREZNIH OBVEZNIKA.

propusnice će se izdati:

  • posjednicima .domaćih životinja koje su smještene u izdvojenim objektima izvan mjesta prebivališta posjednika, kako bi se omogućio dolazak na farmu;
  • proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, kako bi na otvorenom i u zaštićenom prostoru proveli potrebne agrotehničke mjere na svim proizvodnim površinama;
  • pčelarima, kako bi se omogućilo kretanje do košnica jer postoji opasnost da će bez nadzora i pomoći pčelara u vrijeme intenzivnog razvoja pčelinjih zajednica doći do uginuća velikog broja zajednica;
  • kako bi se proizvedene količine poljoprivrednih proizvoda mogle dostaviti do krajnjih potrošača (uključujući mljekomate, otkupne centre i slično) - zbog zatvaranja tržnica neophodno je reorganizirati rad i omogućiti plasman domaće proizvodnje na način da domaća proizvedena roba ne propadne;
  • kako bi se omogućila nužna putovanja radi nabavke svih vrsta repromaterijala (sjeme, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, goriva, maziva, rezervni dijelovi, alati, strojevi,… ), bez čega neće biti proizvodnje ove sezone

Zahtjevi će se zaprimati putem telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice  Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednici se mogu za izdavanje propusnica također obratiti djelatniku Ministarstva poljoprivrede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na telefone 020/671-766, 091/4882-979 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ili kontaktirati izravno Ministarstvo poljoprivrede:

Ministarstvo poljoprivrede
Tel: 01-4882-700; 01-4882-716
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Osobe koje nisu nositelji niti članovi OPG-a ne mogu dobiti Propusnicu po osnovi obavljanja poljoprivrednih radova, izuzev pčelara koji su u evidenciji pčelara Hrvatskog pčelarskog saveza i posjednika domaćih životinja koji su upisani u Registar farmi (JRDŽ).

Građanima Republike Hrvatske za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti na poljoprivrednim resursima koji se nalaze izvan teritorija RH, službenici Ministarstva poljoprivrede ne izdaju Propusnice. U tim slučajevima potrebno se obratiti Stožerima civilne zaštite i Ravnateljstvu policije.

Poslijednja izmjena dana Petak, 27 Ožujak 2020 18:33

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku