Izvješće o prvom polugodištu u novom prostoru – školski odbor kandidirao Dušku i Jadrana Ortolio za nagradu Općine Orebić

Foto: Ante Cibilić - Ziro

Iz Osnovne škole ‘Orebić’ dostavili su nam materijale u kojima opisuju način rada i organizaciju nastave u prvom polugodištu u privremenom prostoru. Također zahvaljuju svim djelatnicima, roditeljima, građanima i tvrtkama koji su pomogli u preseljenju škole i organizaciji rada u novom prostoru. Posebne zahvale upućene su Općini Orebić, te tvrtki Viganj commerce i vlasnicima Duški i Jadranu Ortolio, koje je školski odbor predložio za dodjelu općinske nagrade.

Priopćenje prenosimo u cijelosti, s videoprezentacijom i dokumentima koji su nam dostavljeni:

Drugo polugodište 2013./2014. školske godine započeli smo na novoj lokaciji u prostorima Viganj Commerca d.d. na adresi Dubravica 15. U potpunosti su završeni svi radovi na adaptaciji unutarnjeg i vanjskog školskog prostora,osim košarkaškog i dječjeg igrališta koji su u izgradnji. Redovita nastava se odvija u jutarnjoj smjeni, a nastava glazbenog školovanja i dio izborne nastave u među smjeni i popodnevnoj smjeni.
Vlasnici prostora Duška i Jadran Ortolio ustupili su svoj prostor od 2079 m2 na dvije godine bez naknade. Škola je s vlasnicima prostora potpisala Ugovor o posudbi po kojem se mogu izvršiti adaptacija i prenamjena prostora za potrebe škole, uz uvjet da se po isteku ugovora sve vrati u prvobitno stanje i izgled.
Na 721 m2 u prizemlju i na katu školske zgrade dobili smo:

  • 6 stalnih učionica razredne nastave
  • 8 stalnih učionice za održavanje kabinetske predmetne nastave
  • 1 kombiniranu učionicu 1.-8. razreda
  • zbornicu
  • 4 ureda: ured ravnatelja, ured pedagoga, ured knjižnice te ured tajništva i računovodstva (nastali su pregrađivanjem prostranih hodnika i prostora ispred učionica)
  • prostor za primanje roditelja
  • spremište i skladište za spremačice i kućnog meštra u zgradi i izvan zgrade
  • sanitarni čvorovi za učenike predmetne i razredne nastave su odvojeni i zadovoljavaju prostorne potrebe od 30 učenika po jednoj kabini
  • sanitarije za nastavnike
  • prostrani hol, hodnike i međuprostore

Površine unutarnjeg prostora nalaze se u tablici.
Učionice prostorno zadovoljavaju stare pedagoške standarde (1,5 m2 po učeniku). U učionicama se nalaze klupe, stolice te nastavnički stol i stolica, a ormari su uglavnom smješteni u hodnicima zgrade. Svi ostali prostori također zadovoljavaju minimum pedagoških standarda.
Na 1279 m2 vanjskog školskog prostora koristimo:

  • Školsko dvorište
  • Tenisko igralište
  • Košarkaško i dječje igralište (u izgradnji)

Plac za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture.
Vanjski prostor zadovoljava potrebe škole i minimalnu površinu potrebnu za boravak učenika. Za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture koristi se tenisko igralište i plac u krugu kampa, a u izgradnji je košarkaško i dječje igralište koje smo ugovorom s vlasnicima dobili na korištenje bez naknade
Površine vanjskog prostora nalaze se u tablici.
Čin ustupanja tako velikog prostora na korištenje Školi je u tolikoj mjeri nesebičan i hvalevrijedan da Školski odbor, kao organ koji upravlja Školom, predložio Općini Orebić da se firmi Viganj Commerce i njenim vlasnicima Duški i Jadranu Ortolio dodijeli nagrada „Orebić“ za iznimna postignuća u protekloj godini, jer su time zadužile ne samo upravu Škole, njene djelatnike i djecu koja je pohađaju, nego i organe Općine Orebić koji su time dobili rješenje za problem preseljenja Škole i bitno smanjili financijski teret (izdatci su mogli biti vrlo visoki da se išlo u najam prostora). Inicijativu je podržao i Skup radnika OŠ Orebić te Općini Orebić također uputio prijedlog za dodjelu općinskog priznanja vlasnicima prostora.
Radove na nabavi opreme i adaptaciji prostora financirali su Dubrovačko neretvanska županija, škola iz vlastitih sredstava te Općina Orebić koja se značajno uključila u financijsku i organizacijsku pomoć iako nije imala tu obvezu jer nije Osnivač Ustanove.
Koristimo priliku zahvaliti se i svim djelatnicima škole, roditeljima, mještanima i firmama koje su bez naknade pomogli pri adaptaciji prostora i preseljenju namještaja i opreme.
Naši učenici pripremaju svim „pomagačima“ prigodne zahvalnice koje će ih podsjećati na ovaj nesebičan čin.

 

 

Unutarnji prostor škole
Vanjski prostor škole
Tablica – ukupno korišteni prostor
Prijedlog za nagradu Orebić – Školski odbor
Prijedlog za nagradu Orebić – radnici škole
Ugovor o posudbi prostora školi

Prezentacija privremenog prostora škole

Prezentacija: OŠ Orebić
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku