Petak, 18 Studeni 2022 17:53

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Napisao 
Ilustracija Ilustracija Foto: Orebic.com.hr - arhiva

Današnji državni blagdan obilježavamo u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada te Rakovice.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

z žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici, koji su Škabrnju po okončanju napada spalili i u potpunosti uništili, a katoličku crkvu do temelja srušili. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

U spomen na žrtve orebićki osnovci su sa svojim nastavnicima jučer zapalili svijeće na ulici Bana Jelačića uz orebićku osnovnu školu, dok su isto sa svojim tetama ispred DV Orebić učinili i mališani iz vrtića. Kao i svake godine, u ovom činu sjećanja pridružio im se i veliki broj građana Orebića.

Poslijednja izmjena dana Petak, 18 Studeni 2022 17:56

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku