Prezentacija i predavanje ‘Slow food Pelješac’ – u nedjelju u 19:30 u Orebiću

Ogranak Matice hrvatske Orebić poziva vas na prezentaciju i predavanje o novopokrenutoj incijativi Slow Food Pelješac, koja će se održati u nedjelju 8.5. u 19:30h u dvorani Općine Orebić.

Prezentaciju će voditi Dubravka Serković i Marijeta Čalić, incijatorice konvivija Slow Food Pelješac. U suradnji sa udrugom Kinookus upriličit ćemo i filmsku projekciju ”Slow Food Story”, talijanskog redatelja Stefana Sarda, koji na orginalan način izlaže povijest pokreta kroz životnu priču jednog od najvećih vizionara našeg doba, Carla Petrinija.

Povijest Slow Food pokreta

Slow Food je osnovao 1989. godine Carlo Petrini, u talijanskom gradiću Bra sa početnom mišlju da odbrani gastro tradiciju od najezde fast food imperije te se izbori za pravo na gastro užitak i spori ritam života. Ova misao postala je cilj djelovanja organizacije, stoga možemo reći kako se Slow Food pokret zalaže za novu gastronomiju kao slobodu izbora, edukaciju i multidisciplinarni pristup hrani. Danas organizacija broji preko 100.000 članova u više od 150 zemalja svijeta u kojima je aktivno 1.500 Conviviuma (podružnica).

Filozofija Slow Food pokreta

Slow Food se zalaže za prehrambenu edukaciju kao jedan od načina borbe protiv brze i standardizirane hrane, te smatra kako je jedini oblik poljoprivrede koji može ponuditi razvojnu perspektivu, posebice u najsiromašnijim dijelovima planeta, onaj utemeljen na mudrosti lokalnih zajednica koji žive u harmoniji s ekosustavom koji ih okružuje.

Slow Food Pelješac

Incijativa Slow Food Pelješac informirati će nas o tome kako da zaštitimo i očuvamo Pelješac kao mjesto povijesne i društvene vrijednosti ali i mjesto gastro naslijeđa. Ako smo svjesni da je jedenje agrokulturalni čin, tada, prema Slow Foodu, nismo pasivni potrošači, nego ko-proizvođači. Za takvog potrošača hrana mora biti DOBRA (ukusna i prijatna), ČISTA (proizvedena bez otrova i ugrožavanja prirodnih resursa) i FER (poštivajući prava radnika i uposlenika).
Zanima li vas ipak kako to sve u praksi izgleda, kako možete postati dio novopokrenute incijative Slow Food Pelješac te želite podržati ideju da se jedan hvalevrijedan projekt uspostavi u našoj zajednici – pridružite nam se na prezentaciji u nedjelju, u 19.30h.

Imate pitanja? Možete ih postaviti na adresu slowfood.peljesac@gmail.com

Trailer filma ‘Slow food story’

{Vimeo}66634863{/Vimeo}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku