Subota, 04 Svibanj 2013 00:21

Predavanje o korčulanskoj i pelješkoj brodogradnji

Napisao 
Predavanje dr. Roka Markovine u Orebiću Predavanje dr. Roka Markovine u Orebiću Foto: Ivica Dajak

Jučer je u dvorani Općine Orebić održano predavanje s temom korčulanske i pelješke brodogradnje Dr.sc. Roka Markovine.

Dr.sc. Roko Markovina, profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu - inače rodom iz Lumbarde, održao je jučer u dvorani Općine Orebić predavanje o prošlosti, sadašnjposti i budućnosti korčulanske i pelješke brodogradnje. Unatoč dugoj pomorskoj tradiciji Orebića, te velikom broju aktivnih pomoraca i danas - predavanje je bilo skromno posjećeno. Prof. Markovini na zanimljivom izlaganju i doprinosu u istraživanju i očuvanju pomorske baštine ovog kraja posebno je zahvalio i načelnik Općine Orebić Tomislav Jurjević

Iako sam na predavanje došao prvenstveno dokumentirati ga s nekoliko fotografija za potrebe portala, tema i način na koji je prof. Markovina izlagao zadržale su me u polupraznoj dvorani do samog kraja predavanja. Naglasak predavanja bio je na tradiciji prvenstveno male brodogradnje i različitim pristupima u pokušaju njezina očuvanja u današnje vrijeme. Uz fascinantne povijesne činjenice o korčulanskim kalafatima i orebićkim kapetanima i njihovim brodovima, prof. Markovina prezentirao je i različite manifestacije kojima se primjerice u Komiži i Betini štuju i vraćaju u život stare gajete, guci, kaići... Također je govorio i maloj školi brodogradnje koju je pokrenuo u Lumbardi te predložio nekoliko zanimljivih inicijativa za Lumbardu, Korčulu i Orebić - kojima bi se kroz turističko gospodarstvo revitalizirale pomorske tradicije našeg kraja.

Zanimljivo je istaknuti da je, unatoč tradiciji, u orebićkoj lučici vezano tek nekoliko drvenih brodova - koji čuvaju uspomenu na tradicionalne brodove i brodograditeljske metode. Fotografiju jednog od njih donosimo u galeriji. Prof. Markovina također je istakao kako u Orebiću i okruženju još uvijek postoji nekoliko brodova građenih početkom 20. st., koji bi restaurirani mogli obogatiti turističku ponudu i pomoći prenijeti tradicionalne pomorske vrijednosti na nove generacije.

Poslijednja izmjena dana Subota, 04 Svibanj 2013 07:38

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku