Sretan vam Dan državnosti!

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr - arhiva

Svim posjetiteljima portala, Hrvatima i građanima Republike Hrvatske, svim iskrenim prijateljima naše domovine želimo sretan Dan državnosti Republike Hrvatske! 

25. lipnja 1991. sastao se Hrvatski sabor i jednoglasno izglasao Deklaraciju o samostalnosti Hrvatske. U okruženju velikosrpskih prijetnji i inertnosti svjetske diplomacije, Hrvatski sabor je proglasio Republiku Hrvatsku, do tad u sastavu socijalističke Jugoslavije, suverenom i samostalnom državom.

Nekoliko sati kasnije identičnu je odluku donijela i Skupština Slovenije. Šesteročlana federalna jugoslavenska zajednica tada je i pravno prestala postojati. Međunarodna zajednica nije odmah prihvatila raspad Jugoslavije, te je cijeloj bivšoj Jugoslavniji nametnula embargo na uvoz oružja, a s obzirom na vojnu premoć tadašnje JNA, to je značilo prepuštanje Hrvatske i Slovenije na milost i nemilost velikosrpskoj agresiji. Neposredno nakon toga jugoslavenska vojska napala je Sloveniju, a 3. srpnja jugoslavenski tenkovi ulaze u Baranju. Počela je okrutna agresija na Hrvatsku u kojoj će pasti tisuće žrtava, a deseci tisuća ljudi napustit će svoja ognjišta. Međutim, Hrvatska se uspjela obraniti, a za 4 godine i vojno povratiti izgubljeni teritorij, uz kasniju mirnu reintegraciju istočne slavnije i Baranje 1998. godine.

Hvala Wikipediji na podsjetniku na činjenice, a nama neka ovaj dan bude podsjetnik na veličinu i važnost hrvatske neovisnosti i  za zahvalnost onima koji su u nju utkali svoje živote – a nas zadužili da o toj velikoj i stoljećima sanjanoj baštini brinemo i čuvamo ju za generacije koje tek dolaze!

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku